Line subtracting artwork when animating spine

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available documentation for the tools.
    2. Some video tutorials and quicktips are available.
    3. You can make a search to see if your question has already been asked.
  • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
  • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
  • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
  • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
YourFriend
Posts: 7
Joined: Tue Jan 28, 2020 11:05 pm

Line subtracting artwork when animating spine

Post by YourFriend » Mon Feb 03, 2020 10:03 pm

Hello. When I move the spine I get a strange mark that looks like a piece of the artwork is missing. I've seen a few people address this issue but I'm not sure what is causing it for me.

Things I've tried.
1. Adjusting the mesh properties of the body's puppet effect.
2. Removing the stroke of the object.

Is this a bug?



Thanks for all advice.
Best.
Lee
Attachments
Screen Shot 2020-02-03 at 2.56.47 PM.png
Screen Shot 2020-02-03 at 2.56.47 PM.png (273.93 KiB) Viewed 2407 times
Screen Shot 2020-02-03 at 2.56.36 PM.png
Screen Shot 2020-02-03 at 2.56.36 PM.png (200.29 KiB) Viewed 2407 times

User avatar
Duduf
Posts: 845
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Line subtracting artwork when animating spine

Post by Duduf » Tue Feb 04, 2020 8:23 am

Do not use the puppet tool on shape layers. You can precompose them first.

YourFriend
Posts: 7
Joined: Tue Jan 28, 2020 11:05 pm

Re: Line subtracting artwork when animating spine

Post by YourFriend » Sat Feb 08, 2020 3:28 am

Thanks! Appreciate it!

YourFriend
Posts: 7
Joined: Tue Jan 28, 2020 11:05 pm

Re: Line subtracting artwork when animating spine

Post by YourFriend » Sat Feb 08, 2020 4:41 am

I just precomped the body and replaced puppet pins on the precomp. Then I created bones, renamed, rigged and still getting the same issue. :(

Any ideas? Thank you.
Attachments
Screen Shot 2020-02-07 at 9.41.11 PM.png
Screen Shot 2020-02-07 at 9.41.11 PM.png (709.74 KiB) Viewed 2329 times

User avatar
Duduf
Posts: 845
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Line subtracting artwork when animating spine

Post by Duduf » Mon Feb 10, 2020 4:44 pm

Did you check the "continuously rasterize" option on the precomp? If it's the case, disable it before you create the puppet pins, the puppet tool does not work correctly with vectors.

This kind of line appears when the mesh of the puppet tool does not fit the artwork but it should be created correctly on a precomp. Try to completely remove the puppet effect and create the pins again on the precomp without the continuously rasterize option. If you still have the issue, display the mesh and see if you can make it better with the expansion. Note that if you create a bezier mask on the layer before adding the puppet effect, the mesh will fill this mask (which you can then remove), this is a nice way to 'force' the mesh to adapt to a specific shape.

YourFriend
Posts: 7
Joined: Tue Jan 28, 2020 11:05 pm

Re: Line subtracting artwork when animating spine

Post by YourFriend » Mon Feb 17, 2020 5:54 pm

The mask trick totally worked. Thank you.

Post Reply