Seize the means of film production. Rainbox Open Tools Crowdfunding Campaign: Help free software development and get new awesome tools.

Another possible rigging bug

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available documentation for the tools.
    2. Some video tutorials and quicktips are available.
    3. You can make a search to see if your question has already been asked.
  • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
  • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
  • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
  • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
ulfstein
Posts: 18
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:40 am

Another possible rigging bug

Post by ulfstein » Thu Apr 02, 2020 11:19 am

Hi guys,

I'm having similar problems to the ones I was having with the horse some weeks ago - I go to auto rig and one of two things happens:
1- the comp switches to the "magic is happening" comp and doesn't switch back to the rigging comp, or
2- nothing at all happens - I can select structures and click rig as often as I like and nothing happens

It changes between 1 or 2 depending on whether I've restarted AE or even restarted the computer, but it's never the same.

Here's the project that is causing me trouble: https://www.dropbox.com/sh/525q984lt4ge ... G-0ka?dl=0
It's a very basic rig consisting of just a few structures. I'm working in AE17.0.5 on a Mac, running the latest version of Duik.

We're in the middle of production with this project so if you were able to help us figure this out I'd be very grateful.

Best regards

User avatar
Duduf
Posts: 813
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Another possible rigging bug

Post by Duduf » Thu Apr 02, 2020 4:07 pm

Thanks for the feedback and the project, I'll have a look at that before the end of the week; There should be an update this weekend with a few fixes

ulfstein
Posts: 18
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:40 am

Re: Another possible rigging bug

Post by ulfstein » Fri Apr 03, 2020 6:13 am

Thanks very much, much appreciated.

ulfstein
Posts: 18
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:40 am

Re: Another possible rigging bug

Post by ulfstein » Fri Apr 03, 2020 12:04 pm

Hi Duduf, there's another problem I'm encountering which is that I'm unable to open the tail structure options - I have to restart AE before I can do this.

By the way, this is the first video in the series: https://www.youtube.com/watch?v=0Gtwa3peRwk Make sure to turn your volume right down or the song will send you crazy.

User avatar
Duduf
Posts: 813
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Another possible rigging bug

Post by Duduf » Sat Apr 04, 2020 5:38 pm

Oooh so cute!


Regarding the options panel issue, is it happening when Duik's Panel is close to the edge of your screen? And do you have the issue with other options or just for this particular tool?

User avatar
Duduf
Posts: 813
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Another possible rigging bug

Post by Duduf » Sat Apr 04, 2020 5:51 pm

For your issue with the autorig:

- As you've rigged the hair with a tail structure (which is what I do too), Duik looks for a spine to parent it (it's a tail after all, that makes sense)
- But your spine does not have hips. And Duik miserably fails to parent the tail to the hips ;)

Workaround: you can run the autorig separately for the hair/tail and for the spine.

This is fixed in 16.2.9 available tomorrow; but with 16.2.9 in your case the hair might be parented to the neck instead of the head, you'll have to change this manually ;)

It's in my plans to add "hair" structures which will work better with the autorig

ulfstein
Posts: 18
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:40 am

Re: Another possible rigging bug

Post by ulfstein » Sun Apr 05, 2020 8:53 am

Thanks very much Duduf. Happy Sunday.

ulfstein
Posts: 18
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:40 am

Re: Another possible rigging bug

Post by ulfstein » Mon Apr 06, 2020 6:04 am

Re. the tail options panel, I've not been able to reproduce it. If it happens again I'll keep your question in mind.

Post Reply