DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available documentation for the tools.
    2. Some video tutorials and quicktips are available.
    3. You can make a search to see if your question has already been asked.
  • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
  • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
  • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
  • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
ktteam
Posts: 4
Joined: Tue Apr 20, 2021 7:49 pm

DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by ktteam » Tue Apr 20, 2021 8:01 pm

I added puppet tool pins onto my .ai layer artwork, changed engine to legacy, and when I click "add bones" After Effects freezes on the Magic Is Happening screen. I'm only trying to add bones to the 3 pins on one layer. This worked several weeks ago before AE and Duik were updated. Thanks.

(Trying to attach a screenshot but it says "the board's attachment quota has been reached.")

Running on:
After Effects 2021 18.1.0
Duik 16.2.28

User avatar
Duduf
Posts: 912
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by Duduf » Wed Apr 21, 2021 6:07 am

Try the fix & uninstall procedure in the docs :

https://duik-docs.rainboxlab.org/instal ... stall-duik

ktteam
Posts: 4
Joined: Tue Apr 20, 2021 7:49 pm

Re: DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by ktteam » Wed Apr 21, 2021 12:36 pm

Thanks Duduf. I did the fix and uninstall procedure, but it is still freezing when I click Add Bones.

User avatar
Duduf
Posts: 912
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by Duduf » Wed Apr 21, 2021 6:52 pm

Ok, sorry to hear that!

Let's find the bug:
can you:
- in the preferences of After Effects, scripting section, enable javascript debugging
- in Duik, in the settings, switch from normal mode to dev&debug mode

And try again?
there should be an error message or a scripting window, take a screenshot and post that, we'll understand better what's going on.

Or send me your aep, explaining exactly where you try to add bones to test on my side

Thanks!

ktteam
Posts: 4
Joined: Tue Apr 20, 2021 7:49 pm

Re: DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by ktteam » Wed Apr 21, 2021 9:12 pm

Thanks. No error message or scripting window popped up. AE just froze and gave me a beach ball.

Here is a screen recording of the issue.
https://vimeo.com/539854434/58289e3726

Here is the AEP
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

User avatar
Duduf
Posts: 912
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by Duduf » Sat Apr 24, 2021 12:20 pm

Hi,

Sorry for the late reply. I think I know what's going on: to create bones you have to first select the pins where you want the bones, or at least the "Mesh" section of the puppet effect to add bones on all pins.
Bones can be created on any spatial or bézier property, not just pins, so you have to select something, not just all the effects.
That said, it should not freeze at all, so there's a bug I'm going to fix in 16.2.29 available very soon!

ktteam
Posts: 4
Joined: Tue Apr 20, 2021 7:49 pm

Re: DUIK's Add Bones freezes on Magic Is Happening

Post by ktteam » Mon Apr 26, 2021 7:19 pm

Thanks for helping me troubleshoot this. I had tried selecting every combination of properties before selecting "add bones" and it didn't seem to work. BUT THEN, after the weekend I came back and it works on and off! I think it might have been a weird RAM issue with my Mac but I have no way to tell. Hopefully the new update will let it work 100%.

Post Reply